2018 Yılı Gazi Koşusu

Heyecan dorukta. Gazi koşusuna artık kısa bir süre kaldı ve Türk yarışçılığının en büyük mücadelesinde yer alacak olan safkanlar kayıtlarını yaptırdılar. Artık hepimiz koşu saatini bekliyoruz. Biz de bu önemli koşuyla ilgili düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak istedik. Her zaman olduğu gibi değerlendirmemize geçmeden önce kaydolan safkanlara bir göz atalım ardından devam edeceğiz.




Daha önceki değerlendirme yazılarımızda olduğu gibi yine en şanslı gördüğümüz isimlerden başlayarak nispeten daha az şans tanıdığımız isimlere doğru ilerleyeceğiz. Öncelikle belirtelim, 1 Temmuz Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda, 21 kalite safkanın katılacağı çok zorlu bir mücadele bizleri bekliyor. Daha önce Sait Akson ve Mehmet Akif Ersoy koşusularını değerlendirirken burada start alacak çoğu isimle ilgili  düşüncelerimizi dile getirmiştik. Bu yazıda aynı şeyleri tekrarlamayacağız. Dileyenler Sait Akson ve Mehmet Akif Ersoy koşuları hakkında yazdıklarımızı okuyarak detaylı bilgiye erişebilirler.  Gelelim Gazi Koşusu'na. Dediğimiz gibi Gazi Koşusu 21 safkanın katılımıyla gerçekleştirilecek ve  bu safkanlar içerisinde 2 isim önceki performansları ile diğerlerinin bir adım önünde gözüküyorlar. Bunlar RHYTHM DIVINE ile MISTER GÖRKEM. Bu iki isim arasında bir tercihte bulunmak gerekirse  RHYTHM DIVINE bizce Gazi Koşusu'nun en şanslı ismi durumunda. Bunun da temelde iki sebebi var. Birincisi Sait Akson Koşusu'nda Halis Karataş bu safkana ilk defa binmişti ve o koşuda HEP BERABER'e fazla odaklanıp biraz erken yürüyünce sonlarda MISTER GÖRKEM'e direnemeyerek yarım boy farkla ikincilikte kalmıştı ancak bu defa MISTER GÖRKEM öncelikli rakip olarak görüleceğinden aynı hataya düşülmeyecektir. İkinci neden ise o koşuda ortaya koyulan performanslar. Aşağıdaki resimde Sait Akson Koşusu'nun ilk 4 için trakus değerleri yer alıyor.


Resimden de anlaşılacağı gibi RHYTHM DIVINE ulaşılan en yüksek hız değerinde ve ortalama hızda kazanan MİSTER GÖRKEM'den daha iyi değerlere sahip. Bunun anlamı şu; eğer yarış düz bir pist üzerinde koşulmuş olsaydı sonuç RHYTHM DIVINE lehine gerçekleşecekti. Ancak yukarıda delta olarak verilen değer RHYTHM DIVINE için 7 olarak belirlenmiş. 2238 - 2231 işleminin sonucu bu. Anlayacağınız RHYTHM DIVINE o yarışta MISTER GÖRKEM'e göre 7 metre daha fazla koşmasına rağmen koşuyu yalnızca yarım boy farkla kaybetmiş. Diğer taraftan mesafe 200 metre artmış durumda ve bu iki safkanın pedigrilerine bakıldığında uzayan mesafenin MISTER GÖRKEM'e az da olsa yarayacağı kanısındayım. Açıkçası bu iki safkanı birbirlerinden ayırmak oldukça zor ancak yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü RHYTHM DIVINE'ı bir adım önde görüyorum.

Peki bu iki safkanın beklenenin altında koşması halinde şanslı olacak isimler kimler. İşte burada işler karışıyor. Çünkü oldukça fazla safkan devreye girebilecek yeteneğe sahip. Yarış içerisinde oluşacak şartlara göre bazı safkanların şansı bir hayli yükselebilir. Ancak en şanslı gördüğüm isimler KEREMITO, RUN AND WIN, HEP BERABER, SHARPA ve PERİ LİNA.  Bu beş isim arasında HEP BERABER'i ayrı bir yere koymak gerek. HEP BERABER oldukça iyi bir safkan ancak daha önce Sait Akson koşusunu değerlendirirken mesafenin uzun geleceğini dile getirmiştik ve o yarış da bize gösterdi ki 2000 metre üzeri HEP BERABER için sorun teşkil ediyor. Yine de yukarıda da belirttiğimiz gibi yarış içerisinde oluşacak şartlar koşunun neticesini de doğrudan etkileyecek. Gazi Koşusu 2400 metre mesafesi ile uzun soluklu bir yarış. Ancak koşu çok yavaş tempolarla geçebilir. Sait Akson koşusunda ilk 1200 1.14.86 ile geçilmişti ve HEP BERABER son 150'ye kadar kazanabilecek görüntüsü veriyordu. Gazi Koşusu'nda 1.17'lik bir tempo yarışın seyrini oldukça değiştirecektir.  İdeal mesafesinde koşmayacak olsa da yavaş geçmesi muhtemel yarışta HEP BERABER'in şanslı olabileceğini düşünüyorum. Ancak koşu normal tempolarla koşulacak olursa ilk dört sıra HEP BERABER için çok zor görünüyor.

Gelelim PERİ LİNA'ya. Sait Akson Koşusu'nun gerçekleştirildiği gün bildiğiniz gibi Kısrak Koşusu'da yapıldı. 2100 metre mesafe üzerinden gerçekleştirilen bu koşuyu ise PERİ LİNA kazanmayı başardı. O gün koşuyu kazanan PERİ LİNA için bitiriş derecesi ise 2.08.89 olarak gerçekleşti. Kaba bir hesapla 2200 metre mesafe için derece 2.15.05 civarlarında olurdu. Bu da Sait Akson Koşusu'nun derecesinden daha iyi bir derece çıkacağı anlamına geliyor. Zaten koşunun trakus değerlerine de bakacak olursanız oldukça etkileyici bir tablo ile karşılaşacaksınız.


Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere PERİ LİNA'nın tüm değerleri Sait Akson'da yer alan rakipler de dahil daha iyi. Peki o zaman neden PERİ LİNA favori değil. Bunun iki temel sebebi var. Birincisi klasik söylemle "atlar zamana karşı değil rakiplerine göre koşarlar" ve bu yarışta pek çok güçlü erkek rakiple mücadele edecek olan safkanın performansı da oldukça merak konusu. İkinci sebep ise 2400 metrelik mesafe. PERİ LİNA pedigri açısından bu mesafeyi koşabilecek bir isim ancak ideal mesafesinin bu olmadığını düşünüyorum. Elbette Sait Akson değerlendirmesini yaparken HEP BERABER için söylediğimiz gibi. Pedigri her zaman doğruyu söylemez ve bir atın hangi mesafede başarılı olduğunu söylemek için önce o mesafedeki yarışını görmek gerekir. İşte bu nedenlerden ötürü PERİ LİNA koşuda ilk iki arasında göstermediğimiz ancak şansını yüksek gördüğümüz bir isim.

Bu beşli grubun içerisinde yer alan diğer 3 isim (RUN AND WIN-SHARPA-KEREMITO) birbirlerine çok yakın şansa sahip olduğunu düşündüğüm safkanlar. Üçü de oldukça istikrarlı ve formda. Üçü de bekleme yarışı yapan ve bu mesafeyi koşabilecek pedigriye sahip isimler. Favorilerin eksik koşması durumunda bu üç isimden biri 92. Gazi Koşusu'nu kazanmaya çok yaklaşacaktır. Özellikle de son iki yarışını kazanan ve kazandığı son koşu olan Mehmet Akif Ersoy Koşusu'nda SHARPA'yı ayna önünde geçen KEREMITO'nun biraz daha yüksek şansa sahip olduğunu düşünüyorum.

Böylelikle koşuda en şanslı gördüğümüz isimleri belirtmiş olduk. Kalan 14 safkan arasından form durumu sürekli olarak iyileşen ve bu mesafede çok daha iyi koşmasını beklediğim VANCOUVER, sürekli istikrarlı koşan CİVANIM-DISTANT SHINING ikilisi ve startta kalmaması durumunda iyi bir sonuç elde edebileceğini düşündüğüm MEKİSKİR sürpriz yapmaya en yakın isimlerdir.

Gazi Koşusu ile ilgili düşüncelerimiz bu şekilde. Ek olarak Dozaj değerlerini dikkate alan kullanıcılarımız için daha önce bu konu hakkında seri halde yazılar yazdığımızı ve 1940 - 2017 Yılları Gazi Koşusu Dozaj Değerleri isimli bir de makalemizin bulunduğunu sözlerimize ekleyelim. Dileyenler, bloğumuzda konuyla ilgili pek çok bilgiye de ulaşabilirler.

Son olarak, her zaman dediğimiz gibi at yarışları saliseler içerisinde çok şeylerin değişebildiği bir spordur ve özellikle böyle üst düzey mücadeleler her türlü sonuca açıktır. Bu spora gönül verenler ve yarışsever olarak koşular üzerine bahis oynayanlar öncelikli olarak kendi düşüncelerine önem vermeli, ardından görüşlerine güvendikleri insanların söylediklerini değerlendirmelidir. Gazi Koşusu'nda yer alan tüm safkanların ilgililerine başarılar diliyor, kazanan atın ilgililerini şimdiden tebrik ediyoruz. Dileriz seyir zevki yüksek adına yakışır bir Gazi Koşusu olur. Tüm safkanların ayakları düz bassın.


Yorumlar