2019 Yılı Gazi Koşusu

Yine günler su gibi akıp geçti ve sezonun en büyük yarışının koşulmasına artık saatler kaldı. Elbette bu önemli koşuyla ilgili bir şeyler yazmadan olmaz. Öncelikle kayıtlara bir göz atalım ardından koşu üzerine düşündüklerimize geçebiliriz.


Bu yılki Gazi Koşusu oldukça zevkli bir mücadeleye sahne olacağa benziyor. Hemen belirtelim Erkek Tay Deneme Koşusu ve Sait Akson koşularının galibi olan YAMANLARBEYİ haklı olarak koşunun ve bizim favorimiz ancak söyleyeceğimiz pek çok şey var. Her şeyden önce şunu söyleyelim bu yılki Gazi Koşusu oldukça tempolu geçmeye aday ve bu durum mesafeyi seven ve bekleme yarışı yapan isimleri bir adım öne çıkartıyor.


Yukarıdaki tabloda Gazi Koşusu'na katılacak olan safkanların yarış stilleri yer alıyor. Açıklayıcı olması açısından kısaca anlatmak gerekirse en sağda yer alan üçgen en önde olmayı, en soldaki üçgen ise en geride olmayı simgeliyor. Diğer iki üçgen ise bulundukları konumdan da anlaşılacağı üzere safkanın önlerde mi yoksa arkalarda mı koştuğunu gösteriyor. Örneğin THE LAST ROMANCE katıldığı yarışların çoğunda en önde gitmeyi tercih etmiş. Diğer yarışlarında ise hep ön grupta yer almış. Dikkat ederseniz en sağdaki iki üçgenin içlerinin dolu olduğunu göreceksiniz. Onun aksine SCOUTLEO ise genellikle grubun arka sıralarında bekleme yarışı yapmış. Onun da en soldaki iki üçgeninin içi dolu.

Bu kadar bilginin yeterli olacağını düşünüyorum. Şimdi yukarıdaki tabloyu bütün olarak ele alırsak önde koşmayı seven safkanların sayısının bekleme yapanlardan daha çok olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Bu da yarış temposunun yükselebileceğini gösteriyor. 2400 metrelik bir yarışta ise yükselmesi muhtemel olan tempo mesafeye yatkın olan safkanlar için bir avantaj oluşturuyor. Dilerseniz artık safkanlara geçelim.


YAMANLARBEYİ şimdiye kadar katılmış olduğu 13 yarışta 6 birincilik elde ederken ilk dörtten hiç düşmedi. Geçen sene hem Çaldıran Koşusu'daki dördüncülüğü hem de Sakarya Koşusu'daki üçüncülüğü ile dikkat çeken safkan aslında bu yılki harika performansının da sinyallerini veriyordu. Verdiği 4,5 aylık aranın ardından yeni yıla G3 Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu Koşusu'ndaki muhteşem birinciliği ile başlayan safkan ardından katıldığı üç önemli mücadeleyi de açıkçası çok zorlanmadan kazanmayı başardı. Pedigri açısından düşünüldüğünde de mesafeye yatkın olacağını düşündüğümüz bu ismin koşunun en şanslı ismi olması kaçınılmaz.

Peki YAMANLARBEYİ koşunun büyük favorisi mi? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Burada pek çok ismin koşuyu kazanma şansının olduğunu düşünmekle beraber iki safkan favori kadar şanslı görünüyor. Bunlar SCOUTLEO ve LONG RUNNER.

Açıkçası geçen sene düşünüldüğünde SCOUTLEO pek çok kişinin dikkatini çekmiyordu. Zaten safkan kazandığı ilk yarışın ardından koştuğu beş yarışta da parlak performanslar sergilememişti. Ancak yeni yıl ile birlikte yükselişe geçen bu isim adım adım sınıf değiştirdi ve özellikle de kazandığı son iki yarıştaki performansıyla Gazi Koşusu'nun en büyük adaylarından biri olduğunu gösterdi. İstanbul'da kazandığı ve AGERA'yı ikincilikte bıraktığı 2100 metre mesafeli Dinçer Cebeci Koşusu ve son olarak Ankara'da kazandığı Mehmet Akif Ersoy Koşusu bize gösterdi ki SCOUTLEO artan mesafeyle daha da başarılı sonuç alabilecek bir isim.

Geçen senenin en iyi iki yaşlısı olarak lanse edilen ve performansıyla daha o zamandan Gazi Koşusu'nun favorisi olarak gösterilen LONG RUNNER bizim sıralamamızda üçüncü yeri alıyor. Özellikle geçen sene kazandığı Çaldıran Koşusu'yla farklı bir safkan olduğunu gösteren bu isim bu yıl katıldığı üç yarışta da tabelanın alt sıralarıyla yetinmek zorunda kaldı. Ancak Sait Akson Koşusu'nun son metrelerindeki diri görüntüsü, bu yarışlarda fazla sıkıştırılmamış olması ve sayın Arif Kurtel'in Gazi Koşusu'nu hedefleyen bir idman programı takip ettiklerini belirtmesini de hesaba katarsak bu safkanın Gazi Koşusu'nda çok daha farklı bir performans ortaya koyması muhtemel görünüyor. H.Karataş'ın da bu safkanla start alacağını belirtmekte fayda var. Pedigri açısından düşünüldüğünde bu mesafenin LONG RUNNER için biraz uzun olabileceği kanısındayız ancak safkanın eşkali ve koşuş tarzı mesafeyi de koşabileceği izlenimi veriyor. Bunu yarış günü hep birlikte göreceğiz.

Bu üç safkanın beklentilerin altında koşması durumunda devreye girebilecek safkan sayısı oldukça fazla. Ama öncelikli olarak sürekli iyi koşan ve mesafeyi seveceğini düşündüğüm AKGÜN, son yarışında SCOUTLEO arkasında ikincilikte kalmasına rağmen iyi görüntü veren KUZEY KAFKASYALI ve temponun beklenenden yavaş gitmesi durumunda THE LAST ROMANCE - ALWAYS FORTH ikilisi dikkat edilmesi gereken isimler.

Elbette bu isimlere eklenebilecek pek çok safkan mevcut ancak bu 7 safkanı diğer rakiplerinin bir adım önünde görüyorum. Her zaman söylediğimiz gibi koşulan her yarış kendi koşullarını oluşturur ve özellikle böyle zorlu mücadeleler her türlü sonuca açıktır. Bu yüzden bir yarış sever olarak her zaman önceliği kendi düşüncelerimize ya da belki hislerimize vermemiz doğru olacaktır. Şimdiden tüm safkanların ayaklarının düz basmasını temenni ediyoruz. Umarız adına yakışır müthiş bir mücadele izleriz. Sevgiyle kalın.

Yorumlar