2018 Yılı Sait Akson Koşusu

Üç yaşlı safkan İngiliz taylarının en önemli mücadelelerinden biri olan Sait Akson Koşusu 3 Haziran Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda gerçekleştirilecek. 14 başarılı tayın bir araya geleceği mücadele nefesleri keseceğe benziyor. Her zaman olduğu gibi önce yarışta yer alacak safkanları kağıt üzerinde görelim ardından değerlendirmemize geçeceğiz.


Üç safkanın diğerlerinden bir adım önde olduğu bir yarış olduğunu düşünüyorum. Bunlar RHYTHM DIVINE, HEP BERABER ve MISTER GÖRKEM. Bu üç isim arasında da RHYTHM DIVINE rakiplerine göre biraz daha şanslı. RHYTHM DIVINE bir TOROK temsilcisi. Dolayısı ile son Gazi galibi Piano Sonata ile babadan kardeş. Annesi ise UNACCOUNTED FOR yavrusu. UNACCOUNTED FOR pist ve mesafe ayrımı yapmadan iyi yavrular vermiş bir aygır. Dişi yavrularından MYSTICAL STORM'un da Gazi Galibi olduğunu eklemekte fayda var. Daha önce Erkek Tay Deneme Koşusu için ilk üç içerisinde yer almasının iyi sonuç olacağını belirtmiştim çünkü o koşuda 1600 metrede çok daha iyi koşmasını beklediğimiz rakipleri vardı. Bu defa ideal mesafesinde koşacak olduğunu düşündüğüm safkanın, H.Karataş'ın da tercihi ile bu önemli koşuyu kazanmasını bekliyorum. RHYTHM DIVINE'a en yakın rakip olarak MISTER GÖRKEM'i görüyorum.Şimdiye dek koştuğu sekiz yarışın tamamında ilk üç içerisinde yer alan safkan 4 yarışında 2000 metre sentetik pistte ve son yarışında da 2100 metre çim pistte mücadele etti. Dolayısıyla mesafe deneyimi en yüksek olan isimlerden biri. MISTER GÖRKEM bir POWERSCOURT temsilcisi ve uzayan her mesafe onun lehine işleyecek gibi görünüyor. Daha önce dikkat etmemiş olanlar varsa MISTER GÖRKEM anneden ULAN BATOR gibi başarılı bir safkanın da kardeşi. ULAN BATOR bilindiği üzere Gazi Koşusu beşincisi olmuştu. Şimdi denkleme Luxor yerine mesafeye daha yatkın bir isim olan POWERSCOURT girmiş durumda ve koştuğu son yarışta da gördük ki MISTER GÖRKEM çim pisti oldukça seviyor. Burada daha sert rakiplerin yanında koşacak olsa da şansını bir hayli yüksek görüyorum. Yarıştaki en şanslı gördüğüm üçüncü isim ise Erkek Tay Deneme Koşusu'nu rekor dereceyle kazanırken RHYTHM DIVINE'ı üç boy farkla geçmeyi başaran ve form durumu oldukça iyi olan HEP BERABER. Peki RHYTHM DIVINE'ı üç boy farkla ve rekor derece gerçekleştirerek geçen HEP BERABER neden koşuda en şanslı gördüğüm isim değil? Bunun bir tek nedeni var. O da HEP BERABER için bu mesafenin uzun olduğunu düşünüyor olmam. HEP BERABER (SCREAM TO SCREAM/VENEZUELLA-SPORTS HERO) orijinine sahip. Babası SCREAM TO SCREAM uzayan mesafelerde de başarı sağlamış oldukça iyi bir safkan ancak annesi VENEZUELLA hem kendi yarış kariyeri hem de pedigri bilgisi el alındığında tam bir kısa mesafe atı olarak göze çarpıyor. Nitekim kazandığı 5 yarıştan en uzun mesafeli olanı 1600 metrede gerçekleştirilmiş. HEP BERABER'in kısa mesafede gösterdiği olağan üstü performans bana hız faktörünün dayanıklılığa oranla daha baskın olduğu izlenimini veriyor. Elbette daha önce bu tür bir mesafede start almamış olduğu için kesin bir kanıya varmak mümkün değil. Bunu yarış koşulduktan sonra öğrenmiş olacağız ancak bu belirsizlik durumunda HEP BERABER'i üçüncü sırada değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Şayet Sait Akson Koşusu'nu Erkek Tay Deneme Koşusu'nda olduğu gibi HEPBERABER kazanacak olursa yeni bir şampiyonu izliyor olduğumuzu belirtmek isterim.

Böylece bu koşuda en şanslı gördüğümüz üç ismi belirtmiş olduk. Bu üç isme yakın koşmasını beklediğim ya da diğer bir değişle kazanma şansını nispeten diğerlerinden yüksek gördüğüm üç safkan daha var. Bunlar EL NINO, GANANDO SOLO ve RUN AND WIN. EL NINO İzmir kum pistinde gerçekleştirdiği başarılı yarışlarının ardından istanbulda biri 1900 diğeri 2100 metre çim pistte olmak üzere iki yarış koştu ve bunlardan birinde 5. diğerinde ise 3. olarak sahadan ayrıldı. Önlerde koşmayı seven safkanın 100 metre daha uzayan mesafede daha iyi performans göstereceğini düşünüyorum. GANANDO SOLO ise grubun en istikrarlı isimlerinden biri ve formu sürekli olarak artıyor. Son katıldığı 2100 metrelik yarışı bugünkü jokeyi M.Çiçek ile kazanırken elinde sermayesi olduğunu da göstermişti. Daha önce 1600 metre mesafede HEPBERABER ve 1400 metrede RUN AND WIN'in 2 şer boy gerisinde kalan safkanın uzayan mesafede rakiplerini geçme şansının olduğunu düşünüyorum. RUN AND WIN ise H.Karataş ile üst üste kazandığı 5 yarışın ardından A.Çelik ile start alığı Erkek Tay Deneme koşusunda beklentilerin uzağında kalarak koşuyu 7. tamamlamıştı. Her ne kadar pedigrisi incelendiğinde orta mesafeli yarışlarda daha başarılı olması beklense de mesafeye uyum sağlaması durumunda S.Kaya ile bir sürprize imza atabileceğini düşünüyorum.

Bu safkanların dışında kalan isimlerin koşuyu kazanma şanslarını oldukça düşük bulmakla beraber LAST SHADOW ve  SUPERSTAR'ın iyi performans gösterebileceklerini düşünüyorum. Ayrıca SUPERSTAR'ın A.Çelik idaresinde bu grupta elde edeceği derecenin Mehmet Akif Koşusu'nda start alacak olan safkanlarla bir kıyas yapmak açısından önemli olduğunu belirtelim. Elbette at yarışı her türlü neticeye açık bir spor. Yarışseverler her zaman kendi tercihlerine ilk önceliği vermelidir. Sonuçta at koşar baht kazanır. Tüm safkanların ayaklarının düz basması dileğiyle.

Yorumlar