2018 Yılı Mehmet Akif Ersoy Koşusu


Herkese merhaba. Günler hızla akıp geçiyor. Gazi Koşusu'na yalnızca bir aylık bir süre kaldı ve Gazi Koşusu öncesi artık son yarışlar koşuluyor. 3 yaşlı safkan İngiliz atlarının en ciddi provalarından biri olan Mehmet Akif Ersoy Koşusu da bunlardan biri. Önce kağıt üzerinde koşuya katılacak olan safkanları bir görelim ardından değerlendirmede bulunacağız.


Öncelikle koşuda en şanslı gördüğüm isim S.Kaya ile bu koşuya katılacak olan SHARPA. Daha önce Erkek Tay Deneme Koşusu'nu değerlendirirken SHARPA'nın çim pistte daha iyi performans göstermesini beklediğimi belirtmiştim ve çok parlak bir yarış koşarak 1.33.66'lık harika dereceyle yakın ara üçüncülükte kalmıştı. Bir tay için çok fazla olduğunu düşündüğüm 22 koşu sayısına rağmen her geçen gün daha iyi duruma gelen safkanın buradaki rakiplerinden bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

SHARPA'ya en yakın rakip olarak gördüğüm isimler. AGA OSMAN, DISTANT SHINING ve KEREMITO. Bu üçlüden DISTANT SHINING uzayan mesafede performansının artacağını düşündüğüm bir isim. Bilindiği üzere babası LUXOR her mesafede başarılı yavrular veren ve daha önce Gazi galibi yavru vermiş bir isim. Annesi TINKER BELL bir ALWAYS A CLASSIC yavrusu. İkinci kısrak babası ise PLEASANT COLONY. Bu iki isim de mesafeye yatkınlık gösteren isimler. Dolayısı ile DISTANT SHINING'in artan mesafede daha etkili koşacağı kanısındayım. Bunlara bir de uyumlu olduğu binicisi U.Polat eklenince şansının oldukça arttığını söyleyebiliriz. Diğer iki isimden AGA OSMAN sürekli iyi koşan ve kendisini geliştiren bir tay. Erkek Tay Deneme Koşusu'nda SHARPA'nın yaklaşık 3 boy gerisinde kalarak koşuyu 5. tamamlamış olsa da güzel eşkalli ve güçlü bir pedigriye sahip. Eğer 2200 metrelik mesafeyi yadırgamazsa yarışın en şanslı isimlerinden biri olacaktır. KEREMITO ise bir BANKNOTE yavrusu dolayısı ile SUZİ GOLD ve TARSUS BEYAZI gibi uzayan mesafelerde etkili olmuş isimlerle babadan kardeş. Burada ilginç bir detayı daha vermek istiyorum KEREMITO'nun pedigrisine bakıldığında Mr.Prospector x Atan eşleşmesine sahip olduğunu görüyoruz. Bu eşleşmeden daha önce de OĞLUM BERAT çıkmıştı (ilgilenenler yurt dışında da bu eşleşmeden gelen pek çok başarılı isim olduğunu göreceklerdir). Zaten kendisi de son koştuğu 2200 metre mesafeli yarışında sonlardaki iyi görüntüsü ile dikkat çekmişti. Bu koşuda H.Karataş üçüncü defa binecek. Nispeten daha sert rakipleri yanında performansını en çok merak ettiğim ve şanslı gördüğüm isimlerden biri.

İlk dört için düşüncelerimizi belirtmiş olduk. Daha doğrusu yarışı kazanma olasılığını en yüksek gördüğümüz isimleri vermiş olduk. Bu dört isme yine çok yakın olduklarını düşündüğüm üç ismi ekleyerek devam edelim. Bunlardan ilki CİVANIM. Çok istikrarlı ve başarılı koşan safkanın son katıldığı koşu olan Erkek Tay Deneme Koşusu'ndaki 6.'lığı hiç de fena değildi. CİVANIM bir VICTORY GALLOP temsilcisi ve bekleme yarışı yapmayı seven isimlerden biri. Bir PERFECT STORM yavrusu olan annesi ise kendi yarış yaşamında 1900 metre mesafeli yarışlar kazanmayı başarmıştı. CİVANIM'ın ilk defa koşacağı bu mesafeye uyum sağlaması halinde koşunun şanslı isimlerinden biri olacağını düşünüyorum. Yukarıda da belirttiğimiz gibi burada ekleyeceğimiz iki isim daha var ancak bu isimleri bu sırada vermemizin de bir nedeni var. Bunlardan biri ROYAL AVŞAR bir diğeri ise MEKİSKİR. ROYAL AVŞAR oldukça başarılı bir isim ve daha önce katıldığı 1900 metrelik çim ve 2000 metrelik kum koşularında elde ettiği ikincilikler ve bu koşularda mücadele ettiği isimlerden bazılarının burada da yer alıyor olmaları oldukça önemli bir detay. Ancak ROYAL AVŞAR'ın çim pist performansının rakiplerinden biraz daha aşağıda olduğunu ve ideal mesafesinin biraz üzerinde bir mesafede koşacağını düşünüyorum. MEKİSKİR ise gerçekten tam bir el bombası. Katıldığı son üç koşusunun ikisinde 100 metre geç çıkış yapan safkan bu yarışlarda doğal olarak başarısız sonuçlar aldı. Ancak son koşusunda 15 boy startta takılmasına rağmen düzlükte kazanacak izlenimi vermiş sonlarda tutunamayarak  KEREMITO'nun yalnızca 1.5 boy kadar gerisinde üçüncülükte kalmıştı. Bu safkanın starttan düzgün çıkış yapması durumunda nasıl bir sonuç elde edeceğini merak ediyorum.

Geriye kalan üç isim arasında A.Kurşun ile start alacak olan VANCOUVER son yarışı kesinlikle ölçü alınmaması gereken bir isim ancak biraz daha zamana ihtiyacı var gibi görünüyor. BIG DADAŞ ve COYOTE FLY ise koşuda en az şansa sahip olduğunu düşündüğüm isimler. Her zaman dediğimiz gibi. At yarışı saliseler içerisinde çok fazla şeyin değişebildiği bir spor ve içinde oldukça yüksek oranda da şans unsuru yer alıyor. Öncelik her zaman yarışseverin kendi şanslı gördüğü isimlerde olmalı. Koşuda yer alacak tüm safkanların ayaklarının düz basması dileğiyle. 

Yorumlar