Invincible Son Pedigri İncelemesi


Merhabalar. Yavruları bu sene sahalarda olacak olan bir başka isimle aygrılarımızın pedigri incelemelerine devam ediyoruz. Invincible Son 28 startta 13-3-5-1'lik totoya ve 1.533.150 TL. kazanca sahiptir. Kazandığı 13 yarıştan 5 tanesi G1 düzeyindedir. Bunların arasında Başbakanlık Koşusu ve Erkek Tay Deneme Koşusu da yer almaktadır. Her türlü hava koşulunda ve hem çim hem de kum pistte (normal ya da sentetik) fark gözetmeksizin başarılı sonuçlar elde etmiştir. Her zaman olduğu gibi baba hattından incelememize başlayalım.

Birinci baba Orpen 6 defa start almış bunlardan 2 tanesini kazanırken bir tanesinden ise 3.'lük ile ayrılmıştır. Kazandığı yarışlardan biri Prix Morny (G1) koşusudur ve İrlanda'da en iyi 2 yaşlı tay seçilmiştir. Orpen aygırlık kariyeri boyunca pek çok farklı ülkede hizmet etmiştir. Genel olarak erken gelişim gösteren süratli yavrular vermiştir.
Orpen

İkinci baba Lure çok öenmli bir mil atıdır. Katıldığı 25 koşuda 14 birincilik ve 2.515.289$ kazanç elde etmiştir. Kazandığı koşular arasında 2 Breeder's Cup Mile (G1) galibiyeti yer almaktadır ki bu oldukça önemli bir başarıdır. Ayygırlık kariyerinde 133 yavruda 72 (54.1%) kazanan ve 7 (5.3%) stakes koşu galibi vermiştir.
Lure

Üçüncü baba ise efsane Northern Dancer yavrusu Danzig'dir. Danzig kısa süren yarış yaşamında 3 yarışa katılıp tamamını kazandıktan sonra aygırlığa alınmıştır. Aygırlık kariyeri ise oldukça parlaktır. Danehill, Chief's Crown, Green Desert, Polish Navy gibi isimler önemli yavrularından sadece bazılarıdır. Danzig aygırlık kariyeri boyunca 1099 yavruda 687 (62.5%) kazanan ve 198 (18.0%) stakes koşu galibi yavru vermiş olmasının yanı sıra 1984 yılı Amerika ilk jenerasyon ve genel tay babaları listesinde, 1991-1993 yıllarındaysa Amerika genel aygır listesinde ilk sırada yer almıştır. Ayrıca 3 defa da kısrak babası listesinde ilk 10'a girmeyi başarmıştır.

Dördüncü baba Northern Dancer hem yarış hem de aygırlık yaşamında çok başarılı olmuştur. Katıldığı 18 yarışta 14-2-2'lik totoya ve 580.647$'lık bir gelire sahip olmuştur ki koştuğu yıllar açısından bu gelir oldukça yüksektir. Pek çok grup ve stakes koşu kazanmış, Triple Crown'u son ayak olan Belmont Stakes koşusunda kaybetmiştir. Northern Dancer 645 yavruda 411 (63.7%) kazanan ve 147 (22.8%) stakes koşu galibi vermiştir.

Baba tarafındaki kısraklarla devam edelim. Ardından Invincible Son'ın anne hattına geçeceğiz. Birinci baba Orpen'in annesi Bonita Francita, G3 koşu galibi ve G1 üçüncüsü Coup De Folie (Halo - Raise The Standart / Hoist The Flag) ile 3/4 kardeştir. Ayrıca Coup De Folie'nin ünlü aygır Machiavellian'ın annesi olması, Orpen'in anne hattının oldukça güçlü bir kan hattına sahip olduğunun kanıtıdır. Bonita Francita'nın babası  Devil's Bag 9 startta 8 birincilik elde etmiş, mutlak favori olarak gösterildiği Kentucky Derby'den önce sakatlanarak sahalara veda etmek zorunda kalmıştır. Devil's Bag  ünlü aygır Halo'nun yavrusudur ve şampiyon Glorious Song'un tam kardeşidir.

İkinci baba Lure'nin annesi Endear, Hempstead Handicap (G1), Miss Grillo Stakes (G3) ve Rampart Handicap (G3) koşularını kazanmış pek çok G1 yarışta 2. ve 3.'lükler elde etmiş başarılı bir isimdir. Toplam kariyer kazancı 516.055$'a ulaşmıştır. Endear'ın babası ise Amerika tarihinin en önemli yarış atlarından biri olan Alydar'dır. Alydar 26 startta 14-9-1'lik totoya ve 957.195$'lık kazanca sahip olmuştur. Bu 14 birinciliğin 6 tanesi G1 düzeyindedir. Triple Crown'un üç ayağında da Affirmed ile girdiği mücadele tarihin en büyük rekabetlerinden biri olarak anılmaktadır ve gerçekten görülmeye değerdir. Alydar aygırlık yaşantısı boyunca 707 yavruda 376 (53.2%) kazanan ve 77 (10.9%) stakes koşu galibi vermiştir. Ayrıca 1990 yılı Amerika Genel Aygırlar listesinde zirveye oturmuştur.
Alydar

Baba hattında orjin olarak en dikkat çekici isim ise Orpen'in ikinci annesi Raise The Standard'dır. Raise The Standart Halo ile eşleşmesinden  Coup de Folie'yi vermiştir (Coup de Folie hakkında detaylı bilgiyi anne hattını incelerken vereceğiz). Raise The Standard'ın babası Hoist The Flag katıldığı 6 yarıştan 5'ini kazanmış. Dereceye giremediği yarışta ise koşuyu kazanmış olmasına rağmen haksız şekilde diskalifiye edilmiştir.  Hoist the Flag aygrılık süresince 255 yavruda 152 (59.6%) kazanan ve 51 (20.0%) stakes koşu galibi vermiştir. Ayrıca yavruları çim pistte daha başarılı olmuşlardır. 1987 yılında ise Amerika Kısrak Babası listesinin ilk sırasına oturmuş olması çok önemlidir. Raise The Standard'ın annesi ise ünlü kısrak Natalma'dır. Dolayısı ile Raise The Standard, efsane aygır Northern Dancer ile anneden kardeştir.

Invincible Son'ın anne hattında ilgi çeken isimler kısrak babası Exit To Nowhere hattı üzerindedir. İkinci anne hattı üzerinde dikkat çeken bir isim soy ağacının ilk 4 kuşağında yer almamakta. Sözü çok uzatmadan devam edelim. Kısrak babası Exit To Nowhere, Prix Thomas Bryon (G3), Prix Jacques Le Marois (G1), Prix Du Muguet (G3) ve Prix Edmond Blanc (G3) koşularını kazanmış. Start aldığı 17 yarışta 4-3-2'lik totoya ve 469.435$'lık kazanca sahip olmuştur. Geç gelişim göstermiş ve 4 yaşında çok farklı performans sergilemiş bir isimdir. Kazandığı yarışlar 1400-1600 metre aralığındadır. Ayrıca Exit To Nowhere 7 defa Fransa Genel Aygırlar sıralamasında ilk 10 da yer almıştır ancak bu sıralamada yer alırken stakes koşu galibi yavrularından ziyade çok sayıda düşük seviyeli yarış kazanan yavrusu etkili olmuştur. Çünkü aygırlık kariyeri boyunca verdiği 1263 yavrudan yalnızca 16 tanesi stakes koşu galibidir.

Exit To Nowhere'in babası Irish River katıldığı 12 yarışta 10-0-1'lik totoya ve 622.739$'lık kazanca sahiptir. Kazandığı 10 yarışın 7 tanesi G1 düzeyindedir ve bu yarışlar 1000-1900 metre aralığındadır. 1978 yılında Fransa'da şampiyon 2 yaşlı tay ve 1979 yılında 3 yaşıdayken şampiyon mil atı seçilmiştir. Irish River aygrılık yaşantısında verdiği 87 stakes galibi yavru ile önemli aygırlardan biridir. Yavruları özellikle kısa ve orta mesafelerde pist ayrımı yapmadan başarılı olmuşlardır.

Exit to Nowhere'in annesi ise yukarıda iki defa adı geçen Coup De Folie'dir. Coup De Folie 12 yavru vermiş bunlardan 10 tanesi start alırken 7 tanesi yarış kazanmayı başarmıştır. En önemli yavrusu ise Fransız şampiyon Machiavellian'dır. Machiavellian start aldığı 7 koşuda 4 birincilik elde ederken 337.504$ ikramiye kazanmış ve 1989 yılında şampiyon 2 yaşlı erkek tay seçilmiştir. Aygırlık yaşamı ise daha parlaktır. Machiavellian 5 defa İngiltere/İrlanda Genel Aygırlar sıralamasında ilk 10, 2010 yılında da kısrak babası listesinde 10. sırada yer almıştır. Bunun dışında 1997 yılında Fransa Genel Aygırlar sıralamasında 10. yine burada 2005 yılı Kısrak Babası sıralamasında 4. olurken 2017 yılında da Amerika Kısrak Babası sıralamasında da 9. sırada yer almıştır. Son olarak, Machiavellian 759 yavruda 459 (60.5%) kazanan ve 71 (9.4%) stakes koşu galibi yavru vermiştir.

Invincible Son hem baba hem de anne hattından kısa ve orta mesafeye yatkınlık göstermesi beklenen bir pedigriye sahiptir ki yarış hayatına bakıldığında da özellikle 1600 metre mesafede en iyi performansını gösterdiğini görürüz. Peki hangi kısrakların Invincible Son ile uyum sağlaması beklenmelidir? Invincible Son 3x4 Raise The Standard ve 4x4 Halo üzerine inbreed. Baba hattı Northern Dancer'a uzanıyor. Dolayısı ile daha önce Hakeem ile ilgili yazarken de belirttiğimiz gibi Raise a Native, Turn To, Ribot ve yine Northern Dancer (inbreed) hattına sahip kısraklarla uyum göstermesi muhtemeldir. Ancak Invincible Son ile ilgili özellikle belirtmek istediğim bir husus daha var. Coup De Folie'den bahsederken en iyi yavrusunun Machiavellian olduğunu söylemiştik ve Machiavellian'ın aygırlık istatistiklerini de vermiştik. Machiavellian pedigrisinde Almahmoud kanını taşıyan kısraklarla çok iyi uyum göstermektedir ve bu eşleşmelerden 1000 metreden 4000 metreye varan mesafe aralığında G1 koşu galibi safkanlar elde edilmiştir. Bu durumda, özellikle  Northern Dancer ikinci annesinin Almahmoud olmasından ötürü öncelikli tercih sebebidir.
 

Yorumlar