Victory Gallop Pedigri İncelemesi

Bir süredir ülkemizde bulunan önemli aygırlar üzerine yazmak istiyordum. Bugün nihayet bu seriye başlayacağız. Ele alacağımız ilk isimse Victory Gallop olacak. Bilindiği üzere uzun yıllardır ülkemizde hizmet vermekte olan bu güzide aygır bu zaman zarfı içerisinde önemli yavrular verdi ancak henüz bir Gazi şampiyonunun babası olamadı. Dilerseniz sözü uzatmadan incelememize başlayalım.

Victory Gallop yarış hayatı boyunca 17 defa start almış bunların 9 tanesinden zaferle ayrılırken 5 ikincilik ve 1 dördüncülük elde etmiş ve 3.505.895 $ ikramiyenin de sahibi olmuştur. Kazandığı koşular arasında Whitney Handicap (G1), Arkansas Derby (G2) ve Triple Crown'un son ayağı olan Belmont Stakes (G1) yer almaktadır. Ayrıca Triple Crown'un diğer ayakları olan Kentucky Derby ve Preakness Stakes koşularının da ikincisi olmayı başarmıştır.

Victory Gallop'un baba hattı şampiyonlarla ve şampiyon isimlerin babalarıyla doludur. Hepsini tek tek yazıp kafanızı şişirmek istemem ancak bir özet geçmek gerekirse.

İlk baba Cryptoclearance yarış yaşamında 44 defa start almıştır. (12-10-7)'lik totoya sahiptir ve toplam kazancı 3.376.327$ olmuştur. Pek çok G1 ve G2 koşu kazanmış pek çoğunda da ilk üçte yer almıştır. Bu yarışlar 1200-2400 metre mesafeleri arasındadır. 1219 yavruda 744 (61.0%) kazanan ve 40 (3.3%) stakes koşu galibi vermiştir.


Cryptoclearance


İkinci baba Fappiano 17 startta 10-3-1'lik totoya sahiptir. Efsane aygır Mr.Prospector ile bir diğer efsane Dr.Fager'in kızı Killaloe 'nin yavrusudur. Morven Stakes, Discovery Handicap (G3), Metropolitan Handicap (G1) ve Forego Handicap galibidir. Özellikle kısa mesafelerde başarılı yarışlar koşmuştur. 420 yavruda 263 (62.6%) kazanan ve 47 (11.4%) stakes koşu galibi vermiştir.

Fappiano

Üçüncü baba Mr.Prospector katıldığı 14 yarışta 7-4-2'lik totoya sahiptir. Yarış yaşamı boyunca 1400 metre üzerinde koşu kazanmamış olmakla beraber 1200 metre mesafede 2 defa rekor kırmıştır. Tekrar eden sakatlıkları yüzünden kısa süreli bir yarış yaşamı olmuştur. Aygırlık kariyeri ise parmak ısırtacak türdendir. 1987 -1988 yıllarında Amerika aygır listesinin zirvesinde yer alan safkan ayrıca kısrak babaları listesinde de 9 defa en üst sırada yer almıştır. 1195 yavruda 755 kazanan (63.2%) ve 182 (15.2%) stakes galibi vermiştir.

Mr.Prospector

Baba hattında bu kadar bilgi yeterli diye düşünüyorum. Dediğim gibi, eğer detaylı bilgiye girecek olursak sanırım bir kitap yazmak mümkün olur. Mr.Prospector'ün babası Raise A Native ve onun babası Native Dancer ikisi de çok önemli aygırlar ancak burada duralım. Bahsettiğimiz 3 aygırdan hiçbiri 2400 metre mesafede koşu kazanmamıştır. Oysa Victory Gallop Belmont Stakes(2400m) galibidir. Dip not olarak ilginç bir detayı burada verelim. Victory Gallop bu yarışta Real Quiet'ı nefes kesen bir yarış sonucunda burun farkıyla geçmiştir ve rakibinin Triple Crown yapmasına engel olmuştur. Real Quiet da tıpkı Victory Gallop gibi Fappiano torunudur. Aşağıdaki videodan bu inanılmaz yarışı izleyebilirsiniz.



Konuya dönecek olursak. Özellikle Fappiano ve Mr.Prospector kısa mesafelerde başarılı olmuşlardır. Peki Victory Gallop'u uzun mesafede başarılı kılan faktör nedir? Burada baba hattında yer alan kısraklara ve Victory Gallop'un anne hattına göz atmakta fayda var. Öncelikle baba hattı kısraklarına ve onların babalarına bakalım ardından anne hattına geçelim.

Cryptoclearance'nin annesi Naval Orange İtalyan G1 galibi Duke Of Marmalade, Fransız G3 koşu galibi Orante ve Firenze Handicap galibi Aladancer ile anneden kardeştir. Bunlardan Aladancer G1 galibi Vigliotto ve stakes koşu galibi Viscosity'i vermiştir.

Naval Orange'nin annesi Mock Orange 1956 Spinaway Stakes galibi ve grup yarış galibi yavrular vermiş olan Alanesian ile stakes koşu galibi Middle Brother'ın anne kardeşidir.

Naval Orange'nin babası Hoist the Flag katıldığı 6 yarıştan 5'ini kazanmış. Dereceye giremediği yarışta ise koşuyu kazanmış olmasına rağmen haksız şekilde diskalifiye edilmiştir.  Hoist the Flag aygrılık süresince 255 yavruda 152 (59.6%) kazanan ve 51 (20.0%) stakes koşu galibi vermiştir. Ayrıca yavruları çim pistte daha başarılı olmuşlardır. 1987 yılında ise Amerika Kısrak Babası listesinin ilk sırasına oturmuş olması çok önemlidir.

Hoist The Flag

Hoist The Flag'ın annesi Wavy Navy ise Triple Crown galibi War Admiral'ın kızıdır.Dolayısı ile tarihin en iyi yarış atı olarak lanse edilen Man'o War'ın torunudur. Babası ise pek çok stakes koşu galibi olan Tom Rolfe'dir. Tom Rolfe 32 startta 16-5-5'lik totoya sahiptir. 665 yavruda 371 (55.5%) kazanan ve 48 (7.2%) stakes koşu galibi vermiştir.

Tom Rofle'nin babası ise Ribot'tur ki. Ribot katıldığı 16 yarışın tamamını kazanmış mükemmel bir safkandır. Kazandığı koşular arasında avrupanın en prestijli yarışlarından Prix de l'Arc de Triomphe (1955-1956) ve King George VI and Queen Elizabeth Stakes yer almaktadır. 428 yavruda 237 (55.4%) kazanan ve 64 (15.0%) stakes koşu galibi vermiştir.

Victory Gallop'un babası Cryptoclearance'nin anne hattında ciddi anlamda mesafeye yatkınlık bulunmaktadır. Daha önce özellikle Fappiano ve Mr.Prospector'un kısa mesafeye yatkınlığından bahsetmiştik. Bu durum Naval Orange'nin denkleme eklenmesi ile değişiklik göstermiş ve Cryptoclearance baba hattına göre daha uzun mesafelerde başarı sağlamıştır.

Victory Gallop'un annesi Victorious Lil Kanada'nın önemli aygırlarından biri olan Vice Regent'in yavrusudur. Vice Regent yaşadığı sakatlıklar yüzünden yalnızca 5 defa start alabilmiştir ve ardından aygırlığa çekilmiştir. Aygırlık kariyerinden 685 yavruda 469 (68.5%) kazanan ve 103 (15.0%) stakes koşu galibi vermiştir.

Vice Regent'in babası ise efsane Northern Dancer'dir. Northern Dancer hem yarış hem de aygırlık yaşamında çok başarılı olmuştur. Katıldığı 18 yarışta 14-2-2'lik totoya ve 580.647$'lık bir gelire sahip olmuştur ki koştuğu yıllar açısından bu gelir oldukça yüksektir. Pek çok grup ve stakes koşu kazanmış, Triple Crown'u son ayak olan Belmont Stakes koşusunda kaybetmiştir. Northern Dancer 645 yavruda 411 (63.7%) kazanan ve 147 (22.8%) stakes koşu galibi vermiştir.

Northern Dancer

İkinci anne Glass House ise Halo yavrusudur. Halo 31 startta 9-8-5'lik totoya sahiptir. Yarış yaşamında G1 dahil olmak üzere pek çok önemli yarış kazanmayı başarmıştır. Aygrılık kariyeri ise daha büyük başarılar taşımaktadır. 1983 ve 1989 yıllarında Kuzey Amerika Aygır listesinde liderliğe oturmuştur. 749 yavruda 465 (62.1%) kazanan  ve 62 (8.3%) stakes koşu galibi vermiştir. Yavruları arasında Devil's Bag , Sunday Silence ve Glorious Song gibi çok önemli isimler yer almaktadır. Bu safkanlar dünya üzerinde yer alan en prestijli yarışlarda, farklı pist ve mesafelerde başarı olmuşlardır.

Bütün bu bilgilerin ışığında Victory Gallop'un pedigrisinde hız ve dayanıklılığın güzel bir şekilde harmanlandığını görmüş oluyoruz. Özellikle ilk baba Cryptoclearance'in anne hattı ve Victory Gallop'un annesi Victorious Lil'in babasının Vice Regent, ikinci kısrak babasının da Halo olması güzel bir uyum oluşturmuştur.

Peki Victory Gallop hangi kan hatlarıyla başarılı sonuçlar vermektedir? Victory Gallop'un şimdiye kadar yurt dışında koşan yavruları da dahil olmak üzere pek çok başarılı yavrusu mevcuttur. Bunlardan en önemlileri ele alındığında anne hattında Mr.Prospector, Hail To Reason ve Northern Dancer inbreedleri çok ağır basmaktadır. Ülkemizdeki bazı başarılı yavrularını ele alacak olursak.

Oğlum Berat ( Victory Gallop - Halling Charge / Halling) : Şimdiye dek katıldığı 65 yarışta 4.525.830 TL. kazanca sahiptir. Cumhurbaşkanlığı (G1) ve Byerley Turk (G1) koşularının da içinde bulunduğu pek çok grup yarış galibidir. Pedigrisinde 4x5 Northern Dancer inbreedi bulunmaktadır.

Hot Chocolate (Victory Gallop - Undercover Soldier / Lost Soldier): 40 yarışta15 birincilik ve  2.596.560 TL. kazanca sahiptir. Yıldırım Bayezid (G1) koşusu dahil pek çok önemli koşuda başarı göstermiştir. Pedigrisinde 4x4 Northern Dancer ve 5x5 Hail To Reason inbreedi bulunmaktadır.

Cooger (Victory Gallop - Caminando / Mountain Cat): 16 yarışta 6 birincilik elde eden safkan Erkek Tay Deneme (G1) ikincisi, Gazi Koşusu (G1) üçüncüsü ve Ankara Koşusu (G1) dördüncüsüdür. Pedigrisinde 4x5 Northern Dancer inbreedi bulunmaktadır.

Runner Bull (Victory Gallop - Sun Cat / Mountain Cat) : Tıpkı Cooger gibi annesi bir Mountain Cat yavrusu olan Runner Bull da 16 yarışta 6 birincilik elde etmiştir. Gazi Koşusu (G1) dördüncüsü ve Ankara Koşusu (G1) ikincisidir. Pedigrisinde 4x5 Northern Dancer inbreedi bulunmaktadır. Ayrıca annesi Sun Cat'in pedigrisinde de  4x4 Northern Dancer inbreedi bulunmaktadır.

Elimizdeki bilgilerin ışığında,  bir Gazi galibi getirecek eşleşmeyi yakalamak için başta Mountain Cat olmak üzere Sea Hero ve Eagle Eyed kısraklarının denenebileceğini düşünüyorum.

Yorumlar