2020 Yılı Gazi Koşusu

Tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci devam ederken, seyircisiz koşulacak olan 94. Gazi Koşusu'na da artık sayılı saatler kaldı. Bu yıl çok uzun zaman sonra ilk kez 15 atlık bir derbi heyecanı yaşayacağız. Sözü hiç uzatmadan yorumlara geçelim.

Bu yılki Gazi Koşusu'nun tartışmasız ve haklı olarak favorisi, bugüne kadar katıldığı 11 yarışın 10'unu kazanma başarısı gösteren, bu yarışlarda önemli rakiplerini de sürekli geçen ve özellikle son kazandığı yarış olan Sait Akson koşusunda uzayan mesafede de oldukça etkili olan Call To Victory. Onunla ilgili çok da yorum yapmaya gerek yok zira ortaya koyduğu performans her şeyi anlatmaya yetiyor. Tabi ki Gazi Koşusu her zaman her türlü sonucun yaşanabileceği bir koşu ve daha önceki yıllarda büyük favorilerin bu yarışı kaybettiklerini ya da hiç hesapta olmayan safkanların kazandıklarını gördük. İşte şimdi bu safkanlar hakkında konuşmaya başlayacağız.

Call To Victory'i geçmeye en yakın isim olarak Vernazza'yı görüyorum. Daha önce 3 defa rakibine geçilmiş olsa da sürekli aşama kaydeden Authorized temsilcisinin uzayan her mesafede şansının biraz daha arttığı söylemek gerek. Eğer yarış tempoları ortalamanın üzerinde giderse Vernazza'nın kazanma şansı daha da yükselecektir. 

Elbette yüksek tempodan ve uzayan mesafeden bahsedince iki ismin daha şansı yükselecektir. Bunlar Kingsman ve Powerman. Öncelikle Kingsman'den bahsedelim. İki yaşlılık döneminde çok parlak yarışlar koşan, 5 boy gecikmeyle başladığı Çaldıran Koşusu'nu sonlardaki etkili ataklarıyla ikinci tamamlayan ve ardından katıldığı Sakarya Koşusu'nu kazanan safkan bir anda gözleri üzerine çekmişti. Pek çok kişi için de o tarihlerde Gazi Koşusu'nun favori ismi olarak gösteriliyordu. Keza 7 ay aradan sonra katıldığı Sadık Eliyeşil Koşusu'nu deyim yerindeyse güle oynaya kazanınca beklentiler daha da yükseldi. Ancak ardından Erkek Tay Deneme Koşusu'na katıldı ve ideal mesafesinin dışında olan bu yarışta (bir de nal problemi yaşayınca) beklenenden kötü bir performans sergiledi. Ardından Ankara'da katıldığı Mehmet Akif Ersoy Koşusu'nda da bu yarışın izlerini gördük ve Kingsman bu yarışta da kazanan Powerman'in arkasında 6. oldu. Ancak sadece 34 salise olan fark safkanın toparlanma işareti verdiğini gösteriyor . Gazi Koşusu'nda istediği mesafeye çıkacak olan ve son koşusundan bu yana geçen 1 aylık süre içerisinde de iyi hazırlanan safkanın çok etkili bir yarış koşabileceğini söylemek gerekir.

Powerman'a gelecek olursak, hayatının ilk iki koşusunu İzmir kumunda gerçekleştiren safkan beklentilerin biraz altında kalmıştı. Daha sonra Ankara çimine getirilen safkan çim pistte farklı koşacağının sinyallerini vermişti. Zira son katıldığı 3 yarışı da kazanırken (1900-2200-2200) her yarışta bir önceki yarışından çok daha iyi performans gösterdi. Son kazandığı yarış olan Mehmet Akif Ersoy Koşusu'nda da bugün birlikte koşacağı 4 rakibini geride bırakmayı başardı. Powerman bir Powerscourt temsilcisi. Dolayısıyla uzayan mesafenin safkanın lehine olacağını düşünüyorum. Bugün performansını bir aşama yukarıya taşıyarak koşuyu kazanabilir.

Bu dört safkanı rakiplerinin önünde görüyorum. Bu safkanların kötü koşmaları durumunda beş at devreye girebilir. Bunlar; sürekli başarılı koşan Upper Cut, Kısrak Koşusu'nu kazanırken çok iyi görünen yarışın tek dişi safkanı Prior, Mehmet Akif Ersoy Koşusu ikincisi Lord Of Game, favorilerin hep yanı başında bitiren Full Throttle ve Beyoğlu Koşusu galibi King Man Go. 

Belki klasik olacak ama yine de söyleyelim. Her türlü sonuca açık olan böyle bir sporda her zaman öncelikle kendi düşüncelerinize yer vermeyi unutmayın. Özlü sözde de dediği gibi: "At koşar baht kazanır". Gazi koşusuna katılacak tüm isimlere başarılar diliyoruz. Umarız seyir zevki yüksek ve gerçekten hak edenin kazandığı bir Gazi Koşusu izleriz. Tüm safkanların ayakları düz bassın. Sevgiyle kalın.



Yorumlar