Hep Beraber, Triple Crown Heyecanı

Herkese merhabalar. Uzun bir aranın ardından Ankara Koşusu'nu ve dolayısıyla Hep Beraber'in Triple Crown (Üçlü Taç) şansını değerlendireceğiz. Öncelikle eğer bilmeyenler varsa Triple Crown'un ne olduğunu anlatmakla işe başlayalım.

Triple Crown, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere,İrlanda gibi pek çok ülkede uygulanan ve 3 yaşlı tayların belirli üç klasik yarışı da kazanması durumunda elde ettiği bir ödüldür. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde Kentucky Derby, Preakness Stakes ve Belmont Stakes yarışlarını kazanmayı başaran safkanlar Triple Crown yapmış sayılırlar. Ülkemizde ise Dişi Tay Deneme ya da Erkek Tay Deneme, Gazi ve Ankara koşularını kazanan safkanlar bu ödülün sahibi olmaktadırlar. Triple Crown yapmayı başaran tayın sahibine o yılın Gazi Koşusu ikramiyesi kadar ekstra bir ikramiye ödenmektedir. Ülkemizde şu ana kadar Triple Crown yapmayı başaran isimler ise şunlardır:


  1.  Saadettin - 1970
  2.  Minimo - 1971
  3.  Karayel - 1973
  4.  Seren 1 - 1983
  5.  Uğurtay - 1985
  6.  Hafız - 1986
  7.  Bold Pilot - 1996
  8.  Grand Ekinoks - 2001
Grand Ekinoks'un Triple Crown zaferinin ardından geçen süre içerisinde 2 safkan bu önemli başarıya ulaşmaya oldukça yaklaşmış ancak her iki safkan da Ankara Koşusu'nda geçilerek şanslarını yitirmişlerdir. Bu safkanlar ise Mystical Storm (2010) ve Graystorm(2016)'dur.

Bu bilgileri verdikten sonra artık Ankara Koşusu ile ilgili konuşabiliriz. Herkesin gözü haliyle HEP BERABER'in üzerinde olacak. Gazi Koşusu'nda 4 boy farkla gelen zaferin ardından pek çok kişi Triple Crown yapacağı kanısında. Açıkçası bu koşuda da her şey Gazi Koşusu'nda olduğu gibi yarışın nasıl geçeceğine bağlı görünüyor. O günkü değerlendirmemizde HEP BERABER için şöyle söylemiştik: "Gazi Koşusu'nda 1.17'lik bir tempo yarışın seyrini oldukça değiştirecektir.  İdeal mesafesinde koşmayacak olsa da yavaş geçmesi muhtemel yarışta HEP BERABER'in şanslı olabileceğini düşünüyorum." Daha sonra koşunun Trakus değerlerine baktığımızda Gazi Koşusu'nda ilk 1200'ün 1.16.63 ile geçildiğini, HEP BERABER'in ise 1.17.38'lik bir tempoda koştuğunu görmüştük. Bu da düşüncemizde ne kadar haklı olduğumuzu göstermişti. Bugün mesafenin 400 metre daha uzayacak olması kuşkusuz HEP BERABER için bir dezavantaj ancak Gazi Koşusu'nda olduğu gibi 2400 metre boyunca yürünür ve adeta 400 metrelik bir yarış koşulursa Hep Beraber'in kazanma şansının oldukça artacağını düşünüyorum. Şayet koşuda tempo çıkarsa bu durumda ilk iki yapmasının ise zor olduğu kanısındayım. Safkanların şimdiye kadar koştukları yarışlar göz önüne alındığında yine yavaş koşulması muhtemel bir yarışla karşı karşıya olduğumuzu belirtmekte fayda var ancak beklenenden yüksek çıkacak bir tempo oluşması durumunda iki ismin şanslarının oldukça artacağını düşünüyorum. Bunlar mesafeye yatkın orijini ile MISTER GÖRKEM ve tabiri yerindeyse 'demir at' SHARPA. Özellikle MİSTER GÖRKEM, yaklaşık iki aylık bir aranın ardından katıldığı ve GRAYAMAZON'un kazanmayı başardığı yarışta sonlardaki harika görüntüsüyle bugün kazanmayı başarabilir. SHARPA içinse fazla söze gerek yok. Her pist ve mesafede, her türlü tempoda koşabilen harika bir safkan. Herhangi bir problem yaşamazsa bu koşuda da en iddialı isimlerden biri olacaktır.

Evet artık Ankara Koşusu'nun koşulmasına kısa bir süre kaldı ve at yarışlarına gönül veren herkes gibi bizler de 17 yıllık bekleyişin son bulup bulmayacağının merakı içerisindeyiz. Koşuda start alacak tüm safkanların ayaklarının düz basmasını temenni ediyoruz. 

Yorumlar