2018 Yılı Erkek Tay Deneme Koşusu

Herkese merhaba. Malumunuz üzere Erkek Tay Deneme ve Dişi Tay Deneme koşuları 13 Mayıs Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda gerçekleştirilecek. Hızla Gazi Koşusu'na doğru ilerlerken bu iki önemli koşuyla heyecanımız da yükselmeye başlıyor. Elimizden geldiğince koşular hakkında birer değerlendirme yazısı yazmak istedik. Öncelikle Erkek Tay Deneme Koşusu'yla başlayalım. Yarışa kayıt olan safkanlar ve muhtemel binicileri aşağıdaki gibi. Safkanları tek tek değerlendirmeye alarak devam edeceğiz.



AFTER FOREVER : Yarış hayatına 3 yaşlı olarak başlayan safkan katıldığı ilk koşuda uzak farkla kazanırken 1200 çim pistte 1.09.68'lik iyi bir derece gerçekleştirmişti. E.Yavuz ile star olacak safkanın pedigri açısından uzayan mesafelerde biraz daha iyi performans göstermesini bekliyorum. Ayrıca henüz ikinci startında çok güçlü ve deneyimli rakiplere karşı mücadele edecek olması da onun için dezavantaj oluşturuyor. Bu yarışta tabela içerisinde bitirmesini başarılı sonuç olarak değerlendirmek gerekir.

AGA OSMAN : Şu ana kadar katıldığı yarışlarda istikrarlı koştuğunu söyleyebiliriz ancak bu grupta etkili olacağını düşünmediğim isimlerden biri. Her ne kadar Dişi Tay Deneme galibi ŞEKER REMZİYE ile tam kardeş olsa da daha çok kısa ve orta mesafeli kum yarışlarında ve bir alt grupta değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

BODYGUARD HERO : Yarışın en şanslı ismi olarak düşünüyorum. Özellikle Ergin Talay Koşusu'ndaki harika görüntüsü ve 1400 metre çim pistte zorlanmadan kazanırken gerçekleştirdiği 1.21.92'lik derece bu mesafede BODYGUARD HERO'yu bir adım öne çıkartıyor. BODYGUARD HERO'nun ülkemizde koşan kardeşi yok bu yüzden özellikle babası ile ilgili detaylı bilgi vermeyi doğru buluyorum (ileride tam pedigri analizi de hazırlayabiliriz). BODYGUARD HERO'nun babası LONHRO Avustralya'da Yılın En İyi Atı ve Yılın En İyi Mil Atı ödüllerini almış, katıldığı 36 yarışta 25 birincilik elde ederken 5.790.510 A$ (yaklaşık 18.500.000TL) ödülün sahibi olmuş bir isim. En başarılı yavrularına baktığımızda neredeyse hepsinin özellikle kısa mesafelerde çok başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Merak edenler için LONHRO.

CİVANIM : Grubun en istikrarlı ve başarılı isimlerinden biri. Son katıldığı yarışta düzlükte biraz kapansa da yol bulduktan sonra çok etkili bir yarış koşarak kazanmayı başarmıştı. Burada çok daha sert rakipler yanında CİVANIM'ın kazanmasını beklemiyorum ancak tabelada yerini alabileceğini düşünüyorum.

CORCOVADO : Sayın V.Aracı'nın yeni sezona kötü başlayan isimlerinden biri. Hem baba hem de anne hattında ciddi mesafeye yatkınlık bulunuyor. Form durumunun kötü olması ve mesafenin kısalığından dolayı kazanma şansının oldukça düşük olduğunu düşünüyorum.

DARKHOLM : İyi bir pedigriye sahip yetenekli bir kısa mesafe atı olsa da bu rakipler yanında şansını oldukça düşük gördüğüm bir isim.

DISTANT SHINING : Grubun en formda isimlerinden biri. Ankara'da kazandığı A3 yarışın ardından İstanbul'daki son 3.'lüğü çok başarılıydı. Yine de biraz daha mesafeye ihtiyacı olduğunu düşündüğüm safkan tabelanın alt basamaklarında kendine yer bulabilir.

HEP BERABER : Ankara pistinde gerçekleştirdiği başarılı yarışların ardından İstanbul'da 1600 metre çim pistte kazanırken oldukça güzel bir görüntü vermişti. O koşunun ikincisi aynı zamanda Orhan Meker Handikap'ının da yakın ara ikincisi olan GANANDO SOLO'ydu ki Orhan Meker Handikap'ını kazan isim ise bu koşunun da şanslılarından biri olan RUN AND WIN olmuştu. Açıkçası HEP BERABER'in bu koşuda şanslı olduğunu düşünmekle beraber nasıl bir performans göstereceğini de çok merak ediyorum.

KATMA DEĞER : Sezonun flaş isimlerinden biri. Sentetik pistte üst üstte kazandığı yarışlarının ardından daha iyi koşmasını beklediğimiz çim pistteki son yarışında göz doldurdu. KATMA DEĞER'in geniş bir mesafe aralığında başarılı olması muhtemel. Babası WIN RIVER WIN'in hem kendisinin hem de yavrularının pist ve mesafe ayırt etmeksizin başarılı olduklarını biliyoruz. KATMA DEĞER'in anne hattı ise BE MY GUEST'e uzanıyor ki kendisi uzayan mesafelerde başarılı isimler vermiş bir aygırdı. İkinci anne BRIZA ise PIVOTAL yavrusu dolayısı ile KANEKO ile babadan kardeş. Bu yarışta ve ilerleyen günlerde başarılı koşmasını bekliyorum.

MONTANA : Grubun en sık koşturulan isimlerinden biri. Buna rağmen oldukça başarılı bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz. MONTANA bir MENDIP yavrusu ve MENDIP STORM CAT hattına dayanıyor. Bu durumda 1600 metrelik mesafe MONTANA için oldukça ideal görünebilir ancak ben bundan pek emin değilim. Nedeni de MONTANA'nın kısrak babasının RED BISHOP olması. RED BISHOP üç Gazi şampiyonu vermiş bir isim. Son yarışında buradaki rakiplerinden SHARPA'ya 1900 metrede geçilirken son metrelerdeki görüntüsü oldukça iyiydi. Yani uzayan mesafelerde daha başarılı olma ihtimali de var ama bunun cevabını ilerideki günlerde alacağız. Bu koşu içinse MONTANA'dan iyi bir yarış bekliyorum  ancak kazanacağını düşünmüyorum. Mücadelesi daha çok tabela için olacaktır.

PROXY : V.Aracı'nın koşudaki bir diğer temsilcisi. Uzak farkla kazandığı yarışının ardından 5 aylık bir ara vermiş ve handikap 14 mücadele ile yeni sezon açılışını yaptığı yarışta (rakiplerine de kilo avantajı verince) yakın ara dördüncülükte kalmıştı. PROXY, ardından katıldığı Cihangir Koşusu'nda daha iyi bir görüntü verse de buradaki rakiplerinden HEP BERABER'in 6 boy kadar gerisinde yine 4. olmuştu. Şu an için form durumunu yeterli görmemekle beraber ileride çok başarılı yarışlara imza atabileceğini düşünüyorum.

RHYTHM DIVINE : Şu an için ben de dahil pek çok kişi için Gazi Koşusu'nun muhtemel favorisi durumunda. Geçen sene Çaldıran Koşusu (G1 - 1600m) galibiyetinden sonra yaklaşık 4.5 ay ara veren safkan, Kocaeli'de 1800 metre kum pistte gerçekleştirilen A3 koşu ile yeni sezona başlamış, o koşuda buradaki rakiplerinden MONTANA'yı geride bırakmayı başarmıştı. Ardından İstanbul'a gelen safkan 1600 metre çim pistte A3 mücadeleye katılmış yine burada yer alan rakiplerinden KATMA DEĞER ve DISTANT SHINING'i geride bırakırken 1.34.83 gibi iyi bir derece gerçekleştirmişti. Pedigrisine baktığımızda ise uzayan mesafelerde çok daha başarılı olmasını beklediğimiz bir isim. Açıkçası RHYTHM DIVINE'ın bu yarışı kazanabileceğini düşünmekle beraber ilk üç içerisinde yer almasının hiç de kötü bir sonuç olmayacağı kanaatindeyim.

RUN AND WIN : Sezonun flaş isimlerinden biri. Katıldığı son 5 yarışı da kazanırken formunu da sürekli iyileştiriyor. Pedigrisine bakıldığında, annesi BELLA MIA kısa mesafelerde başarılı yarışlar koşmuş bir isim. Kısrak babası OCEAN CREST'in de genel olarak kısa ve orta mesafede başarılı yavrular verdiğini söyleyebiliriz. RUN AND WIN yarışı ortalarda takip eden ve oldukça etkili sprint atan bir isim. A.Çelik bu yarışta ilk defa binecek ama böyle atlarla iyi yarışlar çıkardığını düşünüyorum. Bana göre yarışın şanslı isimlerinden biri RUN AND WIN.

SHARPA : Hakkında çok fazla şey söylenebilecek bir isim. Grubun en çok start alan ve en istikrarlı safkanlarından biri. Bir KURTINIADIS yavrusu olan SHARPA'nın kısrak babası ise SRI PEKAN. Yani bana kalırsa kesinlikle çim pistte çok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Zaten son 1900 metre çim pist yarışında 1.53.72 ile kazanırken rekorun yalnızca yarım saniye gerisinde olması ve son metrelerdeki enfes görüntüsü de bunu kanıtlar nitelikte. S.Kaya ile de gayet iyi bir uyuma sahipler. Çok güçlü rakipler yanında start alacak ancak kazanma şansına sahip.

Toparlamak gerekirse, bekleme yarışı yapan safkanların çoğunlukta olduğu bu yarışta H.Karataş'ın tercihi ile BODYGUARD HERO'nun rakiplerine göre bir adım önde olduğunu düşünüyorum. RHYTHM DIVINE ikinci tercihim olmakla beraber. RUN AND WIN,KATMA DEĞER,SHARPA, DISTANT SHINING ve HEP BERABER daha sonraki ihtimaller. Yalnızca bir yarış koşup kazandıktan sonra buraya gelen AFTER FOREVER ise merak konusu. Diğer safkanlarla ilgili görüşlerimi de zaten yukarıda belirtmiştim. Elbette her koşunun kendine ait dinamikleri vardır. Sonuç hiç beklemediğimiz şekilde de gerçekleşebilir. Her ne olursa olsun tüm safkanların ayaklarının düz basmasını diliyorum.

Sonraki Yazı : 2018 Yılı Dişi Tay Deneme Koşusu

Yorumlar